Pajdeg och mandelmjöl!

Har genom Mat och Hälsa nr 2/2012 hittat ett fenomenalt recept på Pajdeg –  à la Åse Falkman Fredriksson. Har nu gjort flertal matpajer till vänner och släktingars förtjusning.

Tycker att pajdegsbotten gjord med mandelmjöl och ägg blir bättre både när det gäller att hantera och baka ut den i formen och supergod när den är väl är gräddad.

Mandelmjölet köper ni i alla större livsmedelsbutiker – oftast där alla specialartiklar och hälsokost finns men mer och mer i vanliga hyllorna bredvid övriga mjölsorter.

Fetaostpajen har jag nu gjort till både rökt fisk, småplock och som ensamrätt i matlådan. Superenkelt att fixa iordning.

Matmedvetens Fetaostpaj

Beroende på storlek på formen så välj en eller en och en halv sats pajdeg och då också övriga ingredienser.

Pajdeg:

  • 3 dl mandelmjöl
  • 0,5 dl sesamfrön skalade
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 tsk salt
  • 50gram smör
  • 1 ägg
Fetaostfyllningen:
  • 500gram spenat – hela blad. Tinad och urkramad från vätska.
  • 200 – 350gram Fetaost – äkta typ Fontana eller annan mer smakrik än den som är gjord på komjölk.
  • 3 ägg
  • 3 dl vispgrädde.
  • salt och peppar.

Pajdeg: Blanda mandelmjöl och sesamfrön i mixer. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en deg. Tryck ut den i formen och låt vila i kylskåp ca 30 minuter. Eller gör dagen innan så du kan fylla och grädda den som en snabbrätt att få fram på bordet.

Grädda pajdegsbotten i 200 grader ca 8 minuter tills den får lite färg.

Fyll skalet med spenatbladen, bitar av fetaost med lite salt och peppar och häll över äggblandningen. Grädda ca 30 – 40 minuter i 175grader.

Pajen kan varieras i all oändlighet som Åse säger. Prova!

 

 

Kommentarer inaktiverade.