1900-talets dilemma

Vitt, rent och livsfarligt!

Så heter näringsexperten och författaren John Yudkins bok från 70-talet, som redan då handlade om sockret som ett stort hot för vår hälsa. Har du någonsin tänkt på hur socker påverkar oss i vardagen och vad som egentligen händer i kroppen när vi stoppar i oss det som är det ”vita, rena och livsfarliga”?

I början av 1900-talet var socker ett ovanligt livsmedel i våra hem. Från att ha haft en ganska måttlig konsumtion av socker har vi nu gått till att under sista årtiondet använda ca 50 kilo per person och år.

Vi har konsumtion av läsk, saft, sylt och kakor, glass och godis som en vardagsvana, och därutöver de sammansatta sockerarter som finns i bröd, pasta, ris och potatis. Vanligtvis klarar våra kroppar att ta hand en viss del av detta om det sker i rimliga proportioner. Det stora dilemmat är att vi nu stoppar i oss mer och mer i samma takt som socker och kolhydrater ingår som tillsatser i de flesta livsmedel ute i handeln.

Svängande blodsocker ger trötthetsdippar och sockersug under dagen. Högt intag av kolhydrater – socker, stärkelse, fibrer – ger i sin tur ett förhöjt blodsocker som kroppen svarar på med ett insulinpåslag. Detta innebär att din kropp reagerar med en känsla av trötthet direkt efter en måltid och ett sötsug kort därefter. Det höjda blodsockret innebär ett insulinpåslag där kroppens försvarar sig med att vilja ha något för att återställa balansen i systemet. En ond cirkel som kan vara början till insulinresistens och övervikt.

Även i vår familj var vi storkonsumenter med stora mängder vitt bröd, potatis och godsaker till för bara ett fåtal år sedan, detta trots att pappa i huset haft diabetes sedan ungdomen. Ett sockerberoende som trots sjukdom inte kändes fel. Ungdomarnas acne måste till och med behandlas med antibiotika.

Syndrom – X. Välfärdens sjukdom på grund av insulinresistens.

 

Läs mer om Mat och hälsa